پوکی استخوان، بیماری شایعی است که در مراحل اولیه علائم خاصی ندارد. اما با پیشرفت بیماری، علائمی مانند درد مفاصل و کاهش قد بروز می‌کنند. تشخیص به موقع این بیماری می‌تواند از بروز شکستگی‌ها و مشکلات جدی جلوگیری کند.

مهمترین علائم پوکی استخوان که نباید نادیده بگیرید

به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس،عسل السادات اعظمی، فوق تخصص روماتولوژی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: «پوکی استخوان یکی از بیماری‌های شایع متابولیک استخوان است که در آن مقدار و حجم توده استخوانی کاهش یافته و استخوان‌ها شکننده می‌شوند. این بیماری بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود و می‌تواند عواقب جدی داشته باشد.»

دلایل بروز پوکی استخوان


این بیماری در نتیجه عوامل مختلفی مانند افزایش سن، کمبود هورمون‌ها (استروژن در زنان و اندروژن در مردان)، عوامل ژنتیکی، مصرف داروهای خاص، و نیز کمبود کلسیم و ویتامین D، عدم تحرک و مشکلات تیروئید به‌وجود می‌آید. اعظمی افزود: «عوامل دیگری مانند مصرف دخانیات و برخی بیماری‌ها مانند آرتریت روماتوئید نیز می‌توانند در بروز این بیماری مؤثر باشند.»

علائم پوکی استخوان


پوکی استخوان در مراحل اولیه هیچ‌گونه علامت خاصی ندارد و اغلب افراد تنها پس از شکستگی یکی از استخوان‌های خود و مراجعه به پزشک متوجه این بیماری می‌شوند. از آنجا که پوکی استخوان در مراحل اولیه خود هیچ‌گونه علامتی ندارد، تشخیص به موقع و پیشگیری از شکستگی‌ها مهم‌ترین دلیل برای شناسایی آن است. اعظمی افزود: «درد مفاصل، مشکلات در ایستادن، سختی در راست نشستن، کاهش قد در طول زمان و شکنندگی استخوان‌ها با ضربات کم‌‎شدت از جمله علائم رایج این بیماری است.»

عوامل خطر و گروه‌های پرخطر


این فوق تخصص روماتولوژی تاکید کرد که عواملی مانند سابقه شکستگی قبلی، سن بالای 50 سال، یائسگی زودرس در زنان، مصرف داروهای کورتون، و سابقه شکستگی‌های استخوان ران یا گردن در والدین، افراد را در معرض خطر پوکی استخوان قرار می‌دهند. همچنین افرادی که وزن کمتری دارند، سیگار می‌کشند یا الکل مصرف می‌کنند نیز باید برای این بیماری تحت بررسی قرار گیرند.

راهکارهای پیشگیری و درمان

اعظمی به اهمیت رژیم غذایی و مصرف کافی کلسیم و ویتامین D در پیشگیری از پوکی استخوان اشاره کرد و گفت: «افراد زیر 50 سال باید روزانه 1000 میلی‌گرم کلسیم مصرف کنند و این میزان برای افراد بالای 50 سال باید به 1200 میلی‌گرم برسد. همچنین مصرف روزانه 800 تا 1000 واحد ویتامین D برای افراد بالای 50 سال ضروری است.»

ورزش و تحرک برای سلامت استخوان‌ها


وی همچنین به ورزش به‌عنوان یک راهکار پیشگیرانه برای حفظ سلامت استخوان‌ها اشاره کرد و افزود: «ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، دویدن آهسته، شنا و بالا رفتن از پله‌ها می‌تواند به تقویت استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان کمک کند.»


در نهایت، اعظمی بر این نکته تأکید کرد که با توجه به روند رو به رشد جمعیت مسن، پیشگیری از پوکی استخوان اهمیت بیشتری پیدا کرده و باید در سنین پایین‌تر اقدامات پیشگیرانه و درمانی را آغاز کرد تا از مشکلات جدی در آینده جلوگیری شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha